En økologisk skandale ?

Læge og forsker, Morten Søndergaard, fra Århus Universitet anbefalede i går på TV økologiske fødevarer med henblik på at undgå at børn bliver født med misdannede kønsorganer. Er det mon udtryk for en økologisk skandale, der udfolder sig i al tysthed i Danmark ?

 

Det er klart at mange – specielt kvinder i den fødedygtige alder – spidser ører, når en læge giver den slags råd. Men hvordan kan det være, at danmarks officielle myndigheder håndterer en sådan melding med rungende tavshed? Sundhedsmyndigheder og styrelser – kunne være rart lige at høre fra dem… Siden vi ikke hører en officiel erklæring, der opfordrer alle kvinder i den fødedygtige alder til at spise økologiske fødevarer, er det så fordi myndighederne ikke har interesse i den forsigtighed og det hensyn til de udfødte børn, der kunne udtrykkes i en sådan erklæring?

 

For mig at se, handler denne sag i høj grad om økologi i videnskabelig forstand, fordi den er et eksempel på at stoffer – også de uønskede – bliver transporteret rundt i fødekæden, hvor mennesket som bekendt har en plads som et af de sidste led. Skandalen i Kina, hvor børn får nyreskader på grund af uønskede stoffer, der transporteres i fødekæden handler også om økologi. Vi har haft travlt med at fordømme de bagmænd, der får skylden for skandalen i Kina. Er der mon bagmænd for den økologiske skandale i Danmark? Pesticider er usynlige, lydløse og kan fravælges, hvis man har mulighed for – og viljen til – at købe økologiske fødevarer. Men hvert år eksponeres hele den danske befolkning via de tåger af pesticider, som landbruget spreder over det konventionelt dyrkede areal. Det indtag er vi ikke herrer over – det er regering og støttepartier.

 

Pesticidernes transport i de økologiske kredsløb er veldokumenteret i forskningen – vi har længe vidst, at hormonlignenede stoffer påvirker dyr i vandmiljøet negativt , uden at der er skredet ind. Nu er vi nået til de nyfødte menneskebørn – mon det gør en forskel? Eller er interessen i at opretholde en pesticidbaseret fødevareproduktion større end interessen for menneskers sundhed og levedygtighed ? Er det fordi konsekvenserne ikke kræver akut indlæggelse af børnene?

 

PS: Kun 6% af det danske landbrugsareal dyrkes økologisk. Sidste år blev der spredt 3.212.000 kilo gift på de konventionelle marker – tænk, hvis det er her man skal søge årsagen til at Danmark er så hårdt ramt af misdannelser ?

 

PSS: I modsætning til hvad mange tror, så kan pesticidrester på frugt ikke vaskes eller tørres af. Økologisk frugt til skolebørn må da være et must ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

code